mandag 10. juni 2013

Småplukk før ferie

Det ble en liten tur til fjells denne helga også, med mål om å fullføre noen detaljer i bjelkelaget før det kan ta imot vindtettplater, isolasjon og etter hvert gulvbord. Målet ble nådd, men selve gulvet må vente til månedsskiftet på grunn av en utenlandsreise.

Da bygget ble oppført, avsluttet snekkerne bjelkene ved pipesokkelen. Siden jeg ikke skal ha noen altfor tung peis, har jeg valgt å forlenge dem over den i stedet for å støpe opp til gulvnivå. En av bjelkene var imidlertid så vridd at den måtte byttes ut, og det var en av oppgavene i helga.

På det første bildet er den gamle fjernet, på det andre er den nye på plass:




Neste post på programmet var å kasse inn pipa og matkjelleren.



I yttergangen ligger gulvet lavere enn resten av hytta. Konstruktørene har nok tenkt at gangen skal være uisolert, så jeg måtte bl.a. finne en løsning for å tette bjelkelaget inn mot krypkjelleren. Det ble med åtte tilpassede bordstumper av dette slaget:




Stubbeloftsbordene i gangen monterte jeg sist. Dermed kunne jeg nå avslutte med plast mot bakken der som i resten av hytta, og alt er klart for milepælen det blir å få ordentlig gulv.


tirsdag 4. juni 2013

Den første turen i 2013

Det ble - såvidt - farbart med bil til hytta i overgangen mai/juni. Dermed fikk jeg tatt årets første arbeidsøkt i det som også var en langhelg for meg etter turnus på jobben.

Jeg startet med å sette opp et fortelt som fulgte med vogna da jeg kjøpte den. Det er et lite vintertelt, men gir likevel et kjærkomment ekstra rom i "boligen".



Siden vogna står i en helling, la jeg også gulv i teltet. Hadde med impregnerte materialer med dette som formål.



Forteltet er dermed blitt det nye oppholdsrommet når det ikke er altfor kaldt. Det fungerer også som vindfang, og er en mer egnet plass enn selve vogna til å henge fra seg vått tøy. Et resultat jeg er godt fornøyd med, bortsett fra at duken tidvis lager litt støy i fjellvinden.



I hytta fikk jeg gjort en del forberedende arbeid før gulvleggingen om tre ukers tid. I yttergangen manglet det stubbeloftsbord under bjelkene, noe jeg laget til med bord jeg egentlig hadde kjøpt for å felle inn i reisverket som permanente sverter. (Reisverket holder fasongen likevel).



Videre la jeg dampsperre mot jordbakken, siden hytta står med ringmur direkte på torva. Plasten vil ikke stoppe all fukt, men reduserer den betydelig. Resten vil forhåpentlig stoppe mot vindtettplatene som kommer i stubbeloftet, uten å forårsake råte noe sted. Muren er godt ventilert.



Jeg skrudde også på hullplater på taksperrene, som kun var lasket på den ene sida fra før. Det kjennes greit å vite at jeg har forsøkt å stive dem av litt mer før jeg lukker konstruksjonen. Det kommer for øvrig en bærende mønsås av rundtømmer under den ferdige himlinga. Den tynne stokken og "hanebjelken" som ses på bildet er midlertidige.



Tar med et knippe bilder fra omgivelsene. Alle tatt de siste dagene, som bød på vekslende vær.






Til slutt et bilde av tunet slik det ser ut for øyeblikket. Hytta blir malt om ikke lenge (seterbrun). Vogna blir trolig stående til neste sommer, da den må vekk før verandabygging.