onsdag 10. september 2014

Over til finsnekring

Iblant varer prosesser så lenge at slutten kommer brått på en. Man oppdager liksom med ett at autopiloten kopler ut og det er tid for landing. Litt den følelsen hadde jeg sist uke, da det var innspurt med panel og jeg kunne begynne med utforinger.
Jeg valgte å lage blomsterbrett på de store vinduene i stua. Ikke bare med tanke på blomster, men fordi de gjør praktisk nytte som hyller.

Blomsterbrettene bygger 13,5 centimeter ut fra karm. For så vidt passe i seg selv, men vinduene sitter slik i veggen at brettene også bygger så mye som 9 centimeter ut fra panel. Det innebærer at jeg bør montere et par knekter under dem for å sikre at de tåler nok vekt. Noe utradisjonelt kanskje, men jeg tror det blir helt greit med listing mellom.

De øvrige utforingene krever også litt improvisering. De ble kjøpt så smale som mulig, men det viste seg at fjæra ble for kort til at de kan kløyves bak på normal måte. Det enkleste ville da vært å kløyve dem på framsida. Jeg har i stedet valgt å forlenge fjæra, siden det er vanskelig å få pen nok snittflate foran.

Helt enkelt var det heller ikke med panelet på slutten. Det var tidkrevende å tilpasse det massive østerdalspanelet rundt åsene. Det er for stivt til å "bøye på plass" og kan uansett ikke meddras på hele lengder mellom åsene, så løsningen ble å kappe det under dem. Med skråskjæring ble skjøtene ganske diskrete, og med litt plastisk tre ble de nesten usynlige.
For å få det tettest mulig mot åsene, meddro jeg på panelstumper jeg brukte som maler - fra alle kanter og på hvert bord separat. Det fungerte bra.

I større perspektiv ser kortveggene i stua nå slik ut ferdig panelt:
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar